Барселона или защо да посещаваме градини, когато пътуваме?

Преди години, когато чух за първи път за парка Гюел в Барселона по време на лекцията по история на парковото изкуство, не си представях, че един ден ще мога да се разходя из него. Изобщо по онова време - преди повече от десет години, пътуванията много ме привличаха, но ми се виждаха като нещо далечно и непостижимо. С времето обаче нещата се променят, кръгозорите се разширяват и сега пътуванията са неразделна част от живота ми, нещо като глътка свеж въздух от ежедневните задачи и презареждане с енергия и мотивация. 

В началото, когато планирах дадена почивка или екскурзия, винаги се стремях да не изпусна нищо и да запълня времето колкото се може повече с посещения на известни музеи, галерии, катедрали и други забележителности. Постепенно тази трескава подготовка се замени с желание да опитам местни специалитети, да се разходя по най-оживените улици и местата, където местните хора предпочитат да прекарват времето си, за да усетя пулса на мястото, атмосферата на града. В последните две години обаче, след като това да бъда просто турист изчерпа своята привлекателност, в мен се появи някакво дълбоко вътрешно желание да комбинирам пътуванията си и с професионалните си интереси.

Затова сега винаги, когато пътувам предпочитам да се разходя в някой красив парк. Или да отида до градински център или ботаническа градина. Особено през пролетта и лятото, когато много от растенията са в цъфтеж - рододендроните, предпочитани в английските паркове, магнолиите, албицията и бугенвилеите в някоя средиземноморска градина...

В много от големите градове, където съм била, има истински шедьоври на градинско-парковото изкуство. В това отношение Барселона има доста с какво да се похвали. Все пак като човек, обичащ морето и топлите страни, изпитвам огромна наслада да се разхождам из град, където използват палми за улично озеленяване.  

Обликът на всеки парк е оформен неповторимо от климата на мястото, спецификата на релефа и ландшафта, гледките, които се разкриват наоколо, растителните видове, които се срещат в района, епохата, през която е проектиран и създаден и т.н. и т.н. Затова градините имат всяка своя уникална атмосфера. Със сигурност шедьовърът на Гауди се нарежда на едно от първите места по оригиналност. Това, което всъщност не знаех от учебниците, беше че той се намира на доста висока точка и от него се разкрива красива панорама към целия град. Смелите и нестандартни решения и причудливи форми са му спечелили определена репутация в ландшафтно-архитектурните среди и просто нямаше как да отида в Барселона и да не го видя. 

Всеки запален градинар или просто ентусиаст – ценител на красотата, добре разбира какви са ползите да се отдели време за разходка в парковете на всеки град, който посещава:

1. Релакс и анти-стрес по време на отпуската

Според мен е един от най-големите плюсове на разходките в паркова среда. Те ни осигуряват нужното общуване с природата по един особено приятен и ненатрапчив начин. Не всеки ще тръгне да излет в гора или ще търси еко-пътека за разходки по време на отпуската си или когато е на екскурзия в чужбина. Но да поседим на тревата в парка, да се повозим на водно колело в някое езеро, да храним патиците/лебедите, да се полюбуваме на красив фонтан... изцежда от нас напрежението и стреса и ни дава нова енергия за живот.

2. Винаги може да се окажете приятно изненадани.

Парковете се проектират, за да носят наслада на посетителите. Винаги може да се натъкнете на изящна скултура или рядко растение. Един от най-красивите и добре поддържани паркове, в които съм била, се намира в Крайова, Румъния, въпреки че преди да отида там дори не предполагах, че съществува. Когато посетих Берлин в един от централните паркове в гъсто залесен район попаднахме на малка, изящна цветна градина, оградена с ниска ограда. На малката портичка имаше надпис: „Внимание, да се затваря, опасност от зайчета!“ Този надпис определено ме накара да се усмихна.

3. Някой от градините са световно известни шедьоври на архитектурата.

Като ученичка в гимназията бях на ексурзия в Париж. Нямаше време за всички забележителности, затова ни дадоха избор – Дисниленд или двореца Версай с градините му. Е, тогава си казах – от дете мечтая за отида в Дисниленд. Радвам се, че тогава направих този избор. Но ако сега отида в Париж, определено бих отделила време да отида до градините на Версай. Те са толкова емблематични, че по дизайна на алеите може да се правят изводи за ценностите на цяла епоха.

4. Градини и паркове със спецално предназначение

Ботанически градини, стари гробищни паркове в Англия, зоологически градини – има безброй възможности да се разнообразите. В един момент се возиш на метрото в Берлин, вървиш по оживените улици, а в следващия – съзерацаваш как жирафи спокойно се разхождат по огряна от слънцето поляна. 

5. В градините можете да си направите страхотни снимки от ваканцията

Това наистина е така - светлината под сянката на дъветата е чудесна за снимки, дори през обедните часове на деня.