Еволюцията на един градски оазис

Преди време, веднага след като завърших университета, правих един малък проект за озеленяване на закътаното пространство между няколко павилиона на общински пазар. Малко по-късно разбрах, че проекта е изпълнен почти веднага с леки изменения – за улеснение на строителя заоблените лехи бяха станали шестоъгълни (как не се бях сетила, че едва ли ще имат кръгъл кофраж).

Това лято получих обаждане от тогавашния възложител – искаше да се заема с проект за разширение и реконструкция на друга част от пазара. Всички били страшно доволни от предишния проект и много им харесвал озеленения кът, който се беше получил. За толкова време като проектант, той беше първия ми връщащ се клиент. Затова този път трябваше наистина да се постарая.

Уточнявам, че визуализацията в 3D не прави един проект по-добър. В крайна сметка, значение имат чертежите и разрезите, които даваш на изпълнителите. Но визуализациите служат за нещо друго – повишават увереността на клиента, че знае какво ще се получи като краен резултат. В моята глава и въобще в главата на проектанта тези 3D модели вече съществуват, но от чертеж като този е малко трудно за незапознатия човек да си състави кой знае какво мнение за качеството на проекта.

 

И така, каква е моята идея за проекта? Време е да се освободим от предствите си за пазар като за място с малки, схлупени, полуръждясали павилиони. Моята визия е монтирането на малки, минималистични, облицовани с дърво павилиони, пред които да има големи правоъгълни сакции с цъфтящи. Това може да са хортензиите, цикламата или комбинация на сакъзче с пъстролистен бръшлян. Изчистените геометрични форми дават възможност още повече да изпъкне пъстрата красота на всевъзможните декоративни форми, които използвам за озеленяването. Жълтолистни, чевенолистни, пъстролистни, кичести, обилноцъфтящи, кълбовидни, колоновидни и т.н. са все епитети, с които може да се охарактеризират различните видове и форми на растенията.

 

Повдигнатите площи са проектирани с цел да не се утъпкват от преминавиащите хора и да създат усещане за обграден от природа кът в града, в сърцето на оживения пазар. Облицовката е предвидена от естествен камък, някак по-естетическо ми е - с естествения камък е по-трудно което и да е нещо да изглежда кичозно. Настилката вероятно ще е от бетонни плочи – опитах се в няколко проекта да предложа алтернативи, но явно е по-евтино за изпълнение и по-лесно за строителите, така че на този етап съм се примирила. Ако някой от вас има желание за оригинална настилка в градината си, която не вклюва единствено бетон, ще съм благодарна да ми пишете и да ми дадете възможност да развихря въбражението си. Върха на лукса според мен е римска мозайка, направена от някой специалист по художествените занаяти, но засега мога само да мечтая за клиент, който би се навил на подобна идея.

 

Естествено, старах се доста преминаванията между зелените площи трябва да са удобни, за да могат посетителите лесно да стигат от едно магазинче до друго. И да имат сянка през летните месеци. Въобще кой би седнал около обед през юли на пейка изложена на пълно слънце?

 

Надявам се в скоро време да видя осъществен този свой творчески замисъл, макар и с някои компромиси, с които неминуемо се сблъскваме на етапа на изпълнението.