Любими растения през март

Месец март е към края си, затова искам да споделя кои са растенията, които определено привличат вниманието през този период на годината. Ако искате градината ви да започне своя живот още рано през пролетта, докато навън е още сиво, дъждовно и студено, добра идея е да използвата някой от тях. (Или всичките – кой е казал, че розово и жълто не си отиват).

Да си призная – едно от растенията, за които става дума. беше напълно ново за мен (май съм го пропуснала в часовете по дендрология). Никога не е излишно да откриеш ново и красиво, което е напълно достъпно и още утре можеш да имаш в градината си. Освен това според мен животът е най-хубав, докато още има какво да те изненада. Не знам кой пръв го е казал, но съм напълно съгласна - надявам се и вие да изпитате това чувство - искрено да се възхитите на нещо. 

Животът е най-хубав, докато още има какво да те изненада. 

Ще започна с класиката – магнолията. Повечето индивиди, които съм виждала са млади и макар и много красиви, все още не са достигнали пълното си великолепие. Докато се разхождах един ден, попаднах на един по възрастен индивид, който ме остави със зяпнала уста. Макар магнолията да не е от най-бързорастящите видове, мисля, че всички ще се съгласят, че си заслужава чакането.

 

Изненадата на пролетта (поне за мен) беше един храст с красиви кичести розови цветове, който видях един ден в София, докато вървях към метрото в Лозенец. След известно проучване по въпроса, се оказа, че e известен в някой среди с две различни имена Prunus japonica ‘Sinensis’ и Cerasus glandulosa flore roseo pleno. Сега вече разбирате защо не го помнех. Не ви съветвам да се опитвате – ако решите да си го купите, по-добре направо отидете в градински център и прочетете името му от статията. Честно да ви кажа, може и там да ви погледнат с недоумение, затова може да пробвате с храстовидна (жлезиста) вишна, ако и това не проработи, просто им покажете снимката. На практика ще се уверите, че една картинка струва колкото хиляда думи.

 

Не мога да не спомена и едно цвете, което според мен е силно недооценено – бергенията. Тя цъфти рано на пролет, през останалото време на годината е дискретно с големите си месести листа, които са почти до земята. Може да се засажда в предната част на цветен бордюр или просто между иглолистни и храсти. В градинския център, тя много добре си съжителства с един колоновиден тис. 

 

Пъстролистната винка, освен че е изключително нежна и красива, е едно от най-предпочитаните почвопокривни растения. 

 

Всички са виждали игликите на пролет – те се възприемат като традиционно бъгарско растение. Често ги виждам под дървета или на иначе сенчести места – но рано през пролетта, когато дърветата още не са се разлистили, определено приковават вниманието. Добра идея би било да ги отглеждаме в съдове или като част от бордюр, за да не развалят иначе добре поддържаната ви тревна площ.

На зюмбюлите не може да им се отрече, че се отличават с огромного си разнообразие от цветове – при това доста наситени и интересни. Освен това имат божествен аромат. 

 

Списъкът може да продължи вечно – но изберете едно, направете усилие да го купите и засадите, а след това дълги години ще му се наслаждавате и ще преоткривате всяка година красотата на пролетта. Защото това никога не остарява.