Може ли орхидея да получи слънчево изгаряне?

Може ли орхидеята да получи слънчево изгаряне? | Доц. Антоанета Петрова, БАН

В едно от предишните видеа ви показах признаците, по които можем да познаем, че орхидеята страда от липса на светлина. Може ли обаче да възникне обратния проблем – светлината да е твърде много и орхидеята да пострада от слънчево изгаряне?

Отговорът е да – в оранжерии, на южни тераси, на  ярко осветени прозорци през пролетта и лятото светлината може да се окаже прекалено силна. Първият признак, по който можете да познаете това е цветът на листата. Стандартно те трябва да са светло зелени и свежи, но в ситуации на твърде обилна светлина стават жълтеникави. Аз не разполагам с такова растение вкъщи, но през миналата седмица бях на изложбата на орхидеи в оранжерията на Ботаническата градина и това беше една от темите, които бяха засегнати по време на беседата.

Освен промяна в цвета на листата, което става при системно излагане на високи нива на осветяване, може да се получат и кафеникави петна. Това става, ако изведнъж изнесем растение, което е било на умерена светлина в интериора на терасата или на много светъл прозорец. Правилото е: светлина, при която вие бихте си сложили слънцезащите крем с висок фактор, е твърде много.

За съжаление, засегната тъкан не може да се възстанови и влошава декоратичните качества на растението. Затова съветът ми е особено през пролетта и лятото, когато слъчевите дни са повече и светлината е ярка, внимавайте с разместването на орхидеите и ако се налага, осигурете нужното засенчване.

Вижте сами какво каза по въпроса доц Антоанета Петрова.