Новогодишни желания – световен мир и повече градини

Тази година като човек постигнал „най-високи академични резултати“ бях поканена на среща на Президента на Република България с изявени хора от различни сфери, където да обсъждаме визията за развитие на страната през следващите 15 години. Поканата към мен беше да взема участие в Съвета по регионално развитие, който щеше да заседава по въпроса за осигуряване на висок жизнен стандарт в българските градове и села до 2030 г. Първоначалната ми реакция беше учудване: президентът се интересува от моето мнение? А аз изобщо имам ли такова? Да си призная до този момент не бях се замисляла толкова мащабно – какво искам за страната ни в близко време.

По ред причини не успях да отида на тази среща и малко съжалих, защото осъзнах, че всъщност аз имам визия за българските градове и села. Тази визия може да се обобщи накратко със следното изречение: „Да превърнем България в градина.“ Лошата новина е, че не можах да я споделя с Президента.

Добрата новина е, че мога да я споделя с хората, които още днес могат да направят нещо за осъществяването ѝ.

Около празниците всеки има право на Новогодишно(и) желание(я). И в тази връзка моите биха звучали така:

  1. Всеки човек тази година да засади дърво (може и повече от едно).
  2. Всеки двор на къща, вила, ресторант, хотел и т.н. да се превърне в градина.
  3. Навсякъде да има повече цветя.

Представете си следното нещо: Всеки човек прекарва повече време навън, в градината. Физическата дейност му помага да поддържа тялото си в добра форма, а заниманията с растенията му помагат да си почине и да намали стреса. В резултат на това имаме по-здрави и по-доволни хора. Градините ни изглеждат все по-добре. В тях вече няма боклуци, стари автомобилни гуми, завяхващи растения. Вместо това растат трева, живи плетове, дървета и цветя, а защо не и зеленчуци. Всички са щастливи в тях, особено, когато се събират за барбекю или детски рожденни дни. От март до ноември има цъфнали растения. Те привличат пчели, пеперуди и птици, а понякога и някой таралеж или костенурка. Асфалта и бетона са по-малко. По тротоарите са засадени дървета, които пазят сянка през лятото и намаляват температурата в града. Пътищата са озеленени с люляк, майски сняг и форзиция и шофьорите карат по-бавно, за да се насладят на красотата им.

Мога да добавям картини към тази визия още дълго, но вие схващате идеята. Истината е, че това, което описвам, е лесно, приятно и евтино за осъществяване.

Ако и на вас ви харесва тази идея, следете блога ми за повече вдъхновение.

С нетърпение чакам да разбера: какви са вашите новогодишни желания?