Пет полезни навика на английските градинари

Известно е, че английските градини са едни от най-красивите и поддържаните в света. Те са пример и вдъхновение за всички градинари и ландшафтни дизайнери по света. Когато отидох за първи път във Великобритания и имах възможност да прекарам седмица в провицията, бях изключително нетърпелива да разбера кое прави градчетата им толкова живописни. Дали всичко се дължи единствено на влажния въздух и постоянните валежи, които правят ливадите и градините толкова зелени?

Изводът, до който стигнах е следният:  всеки човек там е хоби градинар или поне отделя време за градината си. Тъй като не се гледа с добро око на хората, които са занемарили градините се, всеки се старае и резултатът от тези колективни усилия е повече от впечатляващ.

Ето и петте навика на английските градинарите, които имах възможност да наблюдавам лично и които според мен дават най-големи резултати:

1.Работят в градината всеки уикенд

В края на работната седмица няма нищо по-приятно и отпускащо от това да поработиш в градината. В нея винаги има какво да се прави – да се почистят паднали листа, да се наторят розите, да се изрежат прецъфтелите цветове. Това постоянство и вниманието към детайлите в дългосрочен план превръщат задния двор в прекрасна градина – оазис от забързаното ежедневие.

2.Винаги търсят да обогатят градината си с ново екзотично растение

В една градина винаги има място за още някое красиво и екзотично растение. Градините са живи – те растат, развиват се, цъфтят и дават плодове – работата по тях никога не завършена. Затова и градинските центрове не са просто място покрай пътя, откъдето натоварваме няколко саксии – те са място, където се продават книги за градинарство, съдове и инструменти, където хората общуват, прекарват съботата си, сядат с кафе и сладкиш, докато решават с кое растение на обогатят градината си.  

3. Оползотворяват всеки сантиметър

Английските градинари имат талант да намират подходящо растение за всяко пространство. Няма значение колко голяма е градината – дори едно съвсем малка пространство от 30 кв. м може да се превърне в кът за релаксация. При малките градини се търси разнообразяване във вертикала – по стените и оградите се пускат увивни растения, по плочника се нареждат саксии с цветя, а на кухненският прозорец – съдове с подправки. Дори в малките цепнатини между камъните в подпорните стени се засаджат цветя и сукуленти.

4. Имат календар с грижите за растенията

През всеки сезон планират и знаят какво трябва да се направи в градината. Организираността е винаги е предпоставка за успех, тъй като много растения се нуждаят от специфични грижи в определени сезони.

Един от най-добрите начини да поддържате градината си, е да си водите дневник с грижите по месеци. Може да използвате тефтер, да си инсталирате полезен App на телефона или да се абонирате за някой уебсайт с персонализирани съвети.

5.Привличат птици и други животни, за да бъде тяхната градина изпълнена с живот

Лебеди, катерички, птици, пеперуди и пчели, костенурки и таралежи – всички те живеят в парковете и редовно посещават градините, окуражавани от сладкия нектар на цветята или оставените семенца в хранилките за птици.