Предимства и недостаци на дървесните кори като субстрат за орхидеи

Както знаете, епифитните орхидеи в естествената им среда растат в малко субстрат или въобще без субстрат. Затова за пресаждането им се изпозлват материали, които осигуряват достатъчна аерация на корените и същевременно добро оттичане на излишната влага.

В това отношение дървесните кори са един изключително разпространен избор при пресаждането на орхидеи. В днешното видео ще разгледаме кои са предимствата и недостатъците при използването им и от какви допълнителни грижи се нуждаят орхидеите, растящи върху тях.

Предимства:

  1. Дървесните кори са пропусклив субстрат и осигуряват добро прикрепване на орхидеята, достъп на въздух до корените и дрениране на излишната влага.
  2. Лесно се намират в търговската мрежа и може да се избира от различни по големина фракции.
  3. Някой хора практически сами си ги приготвят – например от кората на белия бор. Тя се реже, пресява се на различни фракции и се попарва за дезинфекция.

Недостатъци:

Ако решите да използвате дървесни кори самостоятелно като субстрат, ето няколко неща, които да имате предвид:

  1. Дървесните кори задържат малко вода. В резултат на това при сух въздух в помещението може да се наложи по-често поливане.
  2. Бедни са на хранителни вещества, затова растенията отглеждани на този субстрат изискват редовно подхранване. Това е така, защото органичните вещества в корите не са директно усвоими за растението.
  3. Налага се по-често пресаждане, защото корите са с малка трайност и постепенно се разлагат с участието на микроорганизми. Превърналия се в хумус раздробен субстрат вече не е подходящ за корените на орхидеите, защото рискът от загниване е много голям.
  4. Много често качеството на корите, предлагани в магазините, не е много добро.