7 грешки в грижите за орхидеите

Правя това видео за всички онези, които се притесняват, че орхидеите са капризни растения и има вероятност лесно да ги убием, въпреки грижите и добрите си намерения. Първо искам да ви представя моята първа орхидея или пациент 0, която съпругът ми ми подари преди 5-6 години. Върху нея съм допускала всички грешки, за които ще говоря днес, и въпреки това тя е жива и продължава да расте до ден днешен. Неслучайно фаленопсисите се славят като орхидеите за начинаещи. Те са сложни хибриди, в които с кръстосването са привнесени най-различни гени, които ги правят устойчиви и приспособими към условията на отглеждане у дома.

И така, моята грешка номер 1 беше, че започнах да поливам орхидеята както останалите стайни растения – отгоре и оставяйки вода да се задържа в паничката. В последствие се образовах по темата и разбрах, че това е предпоставка за загиване на корените. 

Грешка номер 2 допуснах не съвсем по свое желание – местих орхидеята няколко пъти. Наложи се да се пренасям да живея в нов апартамент два пъти, а след това през лятото я отглеждах на едно място, през зимата – на друго заради отоплението. Орхидеята трябваше да се приспособява към постоянно изменящи се условия.

Грешка номер 3: Отглеждах орхидеята на място с прекалено малко светлина. Въпреки че на мен ми се струваше, че в стаята е достатъчно светло, след измерване с луксметър на нивото на осветеност, че оказа, че то е под критичния минимум през голяма част от деня. В момента, тъй като светлината в жилището ми е недостатъчна, съм добавила изкуствено луминисцентно осветление по 12 часа на ден.

Четвъртата ми грешка беше при пресаждането – избрах прекалено голяма саксия. Счита се, че орхидеите трябва да се пресаждат в съд с един размер по-голям от сегашния. Доводът за това е, че ако в саксията има прекалено много субстрат, той изсъхва неразвномерно и ако горната част е суха и има нужда да се полее, то долната е още влажна и това може да доведе или до пресушаване на горните корени или до загниване на долните.

Петата ми грешка отново е свързана с поливането – поливах доста рядко, на принципа когато се сетя. В резултат на това орхидеята оставаше суха за продължителни периоди от време, което не е препоръчително. Правилото е да се полее веднага, щом субстрата изсъхне.

Шестата ми грешка беше допусната неволно – оставих орхидеята в неотопляемо помещение през януари и заминах на ски за 10 дни. След след това температурите рязко паднаха до -20 и когато се върнах термометъра в стаята показваше 3 градуса. Преместих орхидеята на топло, но крайния резултат беше две пожълтели и загубени листа. За щастие растението оцеля.

Седмата ми грешка беше, че отложих пресаждането прекалено дълго. Трябва да си призная, че тази грешка я направих съвсем умишлено и с експериментална цел. Дървесните кори са нетраен субстрат и с времето започват да се раздробяват и разлагат. С поливането дребните фракции се натрупват на дъното на саксията и влошават аерацията за корените. Сигурен признак за напреднала фаза на разлагане е спадането на нивото на субстрата, както можете да видите сами. 

Следващата седмица ще ви покажа във видео как пресаждам тази орхидея, така че абонирайте се за канала ми в youtube или харесайте страниците ми във фейсбук и инстаграм, за да не го пропуснете.